Onderhoud massief teakhouten meubelen

Om te voorkomen dat teakhout krom trekt en uitdroogt, is het noodzakelijk dat u een aantal voorzorgsmaatregelen treft. Door het meubel waterpas te stellen, heeft de constructie minder te lijden en zal het hout minder snel scheuren en/of krom trekken. Daarnaast is het belangrijk dat uw huis de juiste luchtvochtigheid heeft, zodat het krimpen en uitdrogen tot een minimum wordt beperkt. Indien u het gevoel heeft dat uw huis een lage luchtvochtigheid heeft, is het aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen. Met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid bepalen. Is deze te laag, dan kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te hangen of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Ook kunt u een kom water in of onder het meubel zetten om uitdroging te voorkomen. Houdt deuren en laden van het meubel goed gesloten zodat het hout minder kan gaan werken. Naast deze voorzorgsmaatregelen is het raadzaam om de meubelen tweemaal per jaar met bijenwas of meubelolie te behandelen. Het in de was/olie zetten is een gemakkelijke oppervlaktebehandeling die een goede en slijtvaste beschermingslaag geeft. Indien het hout vuil of beschadigd is, kunt u het meubel eerst licht met fijne staalwol schuren (let op dat u nooit dwars, maar altijd in de nerfrichting schuurt!). Breng de was/olie hierna met een doek of zachte kwast aan en wrijf deze na 24 uur uit met een doek of panty. Herhaal dit tot er een goede, gelijkmatige laag is ontstaan. Verminder de hoeveelheid was/olie bij elke volgende laag, maar besteed wel meer tijd aan het uitwrijven.

 

Vlekken verwijderen uit een teak tafel?

Er zijn verschillende manieren om vlekken te verwijderen uit een teak tafel. Het is ook afhankelijk van hoe de tafel is afgewerkt. Is deze behandeld, wat is er geknoeid en hoelang is het al ingetrokken. Tevens ligt het eraan wat de gewenste uitstraling is. Hieronder volgen een paar voorbeelden en mogelijkheden.

Onbehandelde teak tafel

Heeft u geknoeid met koffie, thee, wijn of frisdrank op uw onbehandelde teak tafel? Als u deze direct afveegt met een vochtige doek met wat (groene) zeep is er niks aan de hand. Laat u het een dag of meer intrekken, kan het zijn dat deze niet meer met een vochtige doek met zeep eruit krijgt (de zeep altijd verdunnen!).

Als de vlekken er al langer dan een dag inzitten, probeer deze dan te verwijderen door weer een sopje met groene zeep en een schuursponsje flink te schuren. Meer informatie over groene zeep en waar deze te koop is bij; groene zeep en teak. Mocht de bovenstaande oplossingen met zeep en een vochtige doen niet toereikend zijn, dan kunt u de vlekken alsnog verwijderen door lichtjes op te schuren met een fijne korrel schuurpapier, bijvoorbeeld 220. Teakhout heeft als voordeel dat vlekken er normaal gesproken nooit echt diep intrekken. Dit komt omdat teak een zeer vettige houtsoort is. U zult dus zien dat de meeste vlekken zeer oppervlakkig zijn. Mocht het echt zo zijn dat de vlekken er met de fijne korrel niet uit zijn gegaan, probeer het dan met een grovere en schuur na met een fijnere korrel schuurpapier. Nadeel hiervan kan zijn dat u een groter oppervlak zult moeten schuren om het blad weer egaal te krijgen. In het begin zal de plek waar het hout geschuurd is iets lichter zijn, dit trekt na verloop van tijd en gebruik weer bij.

 

Behandelde teak tafel (olie, lak etc)

Het kan toch zijn dat u nog vlekken krijgt in een behandelde teak tafel. Denk hierbij aan uw kinderen i.c.m. een marker of een glas wijn vergeten op te ruimen die meer dan een dag later een kring heeft veroorzaakt. U kunt proberen dit met een vochtige doek af te vegen of met een schuursponje flink te schuren. Meestal heeft dit weinig effect. Het beste is dan om met een fijne korrel schuurpapier deze plek lichtjes op te schuren. Mocht dit niet lukken met grover schuurpapier proberen en een fijnere naschuren. Dit zorgt er nu wel voor dat er plaatselijk geen olie of lak meer op de tafel zit en er een kleurverschil is wat niet meer vanzelf bijtrekt.. Als u een tafel heeft met olie en schuurt de rest van het blad lichtjes op en behandelt de afgeschuurde plek een paar keer, trekt alles na verloop van tijd weer bij in dezelfde kleur. Bij lak is dit helaas niet het geval, u zult dan deze tafel volledig moeten afschuren en opnieuw moeten behandelen.

In het kort komt het erop neer dat een vochtige doek met (groene) zeep de meeste vlekken kan verwijderen, indien dit niet het geval is moet er geschuurd worden. Het is natuurlijk ook afhankelijk wat voor een uitstraling er gewenst wordt. De één vind een geleefde tafel met hier en daar gebruikssporen helemaal geweldig, de ander heeft liever dat de tafel er nog werkelijk als nieuw uitziet!

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
Open WhatsApp
1
Stel gerust je vraag